KategóriaEgyéb kategória

A védekezéshez szükséges források rendelkezésre állnak

Az elmúlt 24 óra helyi eseményeiről Ács Rezső polgármester tájékoztatta a sajtó képviselőit.

Péntek délig huszonhárman csatlakoztak az önkéntes szekszárdi programhoz, velük a Humánszolgáltató Központ (HSZK) felvette a kapcsolatot. Az intézmény munkatársai személyesen átbeszélték mindenkivel a teendőket, szerződést kötöttek a jelentkezőkkel és elkészítették a hivatalos dokumentumokat, amivel igazolni tudják magukat.

Az otthonmaradást segítő szolgáltatást újabb tizenhárom, 70 év feletti idős számára igényelték. Továbbra is bevásárlást, gyógyszerkiváltást kérnek a legtöbben. A HSZK munkatársai eddig mindenkihez kimentek, az igényeket teljesítették. A Szociális Központ tájékoztatása szerint, az elmúlt két napban plusz nyolc ebédkérelem érkezett hozzájuk, ezt szintén tudták kezelni és kapacitás is van még bőven.

Zavartalanul működnek a közszolgáltatások Szekszárdon, a cégek azonban újabb intézkedéseket vezettek be. Az Alisca Terra Nkft., az E-ON, az E.R.Ö.V. Zrt. és a Szekszárdi Távhőszolgáltató Kft. is bezárta ügyfélszolgálatát, elektronikusan és telefonon működik az ügyintézés, irodai dolgozóik távmunkában látják el feladataikat. A tervezett, nem a napi működés feltételeinek megteremtéséhez szükséges beruházásaikat egyelőre felfüggesztik a cégek. A várhatóan növekvő mennyiségű háztartási kommunális hulladék zavartalan szállítása, kezelése érdekében az Alisca Terra Nkft. leállítja lomtalanítási tevékenységét. A március 21-re hirdetett rendkívüli zöld hulladék elszállítást azonban még elvégzik. A kommunális hulladék elvitelét továbbra is teljesíti az cég. A hulladékkezelő arra kéri a közös képviselőket, hogy hívják fel a lakók figyelmét a hulladéktárolók zárására, ez közegészségügyi szempontból rendkívül fontos ebben az időszakban. A Szekszárdi Távhőszolgáltató Nkft. ügyvezetője arról tájékoztatta az önkormányzatot, hogy az ellátás biztonsága – az általuk kezelt – 5600 szekszárdi lakásban garantált, a következő szezonra már megvan az érvényes gázszerződésük. Az E.ON leállította az energiaellenőrzési, leolvasási tevékenységét – tájékoztatta a cég helyi vezetője az önkormányzatot. Feladataikat tekintve ütemezést készítettek, azokat veszik előre, ahol üzemzavar elhárítása miatt kell beavatkozni.

A Volánbusz helyi tömegközlekedési rendszere az önkormányzat kérésére március 23-tól a nyári menetrendre áll át. A járatokat minden nap fertőtlenítik. Helyi szinten már dolgozik a társaság az elektronikus jegyértékesítés megoldásán.

A jövő héttől a szekszárdi 1. számú postán egy ablaknál, egy bizonyos időszakban soron kívül fogadják azokat az önkéntes segítőket, akik a 70 év felettiek ügyeit intézik.

A közterületi élelmiszerárusítás továbbra is engedélyezett lesz. A termelői piac ugyan zárva tart, az ottani üzletek azonban nyitva vannak.

A mai napig Szekszárdon öt esetben került sor hatósági karantén elrendelésére, az ellátást az önkormányzat igény esetén biztosítja, de eddig erre még nem volt szükség. Az önkormányzat felhívja a társasházkezelők figyelmét, hogy intézkedjenek annak érdekében, hogy a lépcsőházakban naponta legalább kétszer fertőtlenítsék a korlátokat, kapcsolókat. Mindemellett az ÁNTSZ-nél szekszárdi takarítócégek szerezhetnek minősítést, így ők is bekapcsolódhatnak a fertőzésveszély kockázatának csökkentésébe.

Nem csak helyi probléma, de az önkormányzat igyekszik a nagy áruházláncokat felhívni, hogy folyamatosan fertőtlenítsék a bevásárlókocsikat. Vagy az üzemeltetők szerződjenek le szakosodott vállalkozással, vagy saját hatáskörükben döntsenek arról, hogyan szüntetik meg a közegészségügyi veszélyeztetést a bevásárlókocsikon, kosarakon.

Ács Rezső polgármester bejelentette, hogy mintegy 250 millió forintot különített el, illetve zárolt a költségvetésben a koronavírus-járvány elleni védelem költségeinek biztosítása érdekében, a fertőzésveszély esetleges városi szintű kezelésére. Továbbá kiemelte, hogy Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter állásfoglalását várja annak érdekében, hogy a Modern Városok Programban rendelkezésre álló előleg összegéből további 1 milliárd forintot az önkormányzat a védekezéssel kapcsolatos költségekre fordíthasson.

A város többségi tulajdonában álló KT-Dinamic Nkft. nagy erőkkel átállt a a textilből készülő, mosható szájmaszkok gyártására. Elsősorban az egészségügyi alapellátásban, a szociális ellátásban és a közszolgáltatásban dolgozó munkatársak ellátása a cél.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük