KategóriaEgyéb kategória

Egyedülálló időseken segít az önkormányzat

Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzata a 46/2020. (III.16.) Kormányrendelet 2. § (2) bekezdésében meghatározott polgármesteri feladat végrehajtásaként megszervezte a Szekszárdon egyedül vagy hozzátartozói segítség nélkül élő 70 év feletti személyek ellátásáról való gondoskodást.

Az önkormányzat a veszélyhelyzet ideje alatt a Humánszolgáltató Központtal, a Szociális Központtal és a Tarr Kft-vel együttműködve segítséget nyújt a 70 év feletti személyeknek a mindennapi életük vitelében, különösen az étkezés, a bevásárlás és a szükséges gyógyszerek beszerzése terén.

Az a 70 év feletti, szekszárdi lakó- vagy tartózkodási hellyel rendelkező személy (érintett) igényelheti, hogy az ellátásáról az önkormányzat gondoskodjon, aki vállalja, hogy lakóhelyét vagy tartózkodási helyét ezalatt nem hagyja el.

Napi egyszeri meleg ételről való gondoskodás iránti igényt Szekszárd Megyei Jogú Város Szociális Központjánál hétköznapokon 8.00 és 16. 00 óra között a 36 74-319-040 telefonszámon lehet bejelenteni. A Szociális Központ a bejelentés alapján a megjelölt időszakban gondoskodik az étel folyamatos kiszállításáról. A meleg étel térítési díja napi 710,- forint, melyet a Szociális Központ az önkormányzat 8/2009. (III.30.) rendeletében foglaltak szerint biztosít.

Egyéb segítség iránti igényt a + 36 74-679-000 telefonszámon lehet bejelenteni minden nap 8.00 és 21.00 óra között. A bejelentést az önkormányzattal kötött ingyenes megállapodás alapján a Tarr Kft. call centere fogadja. Az adatok Szekszárd Megyei Jogú Város Humánszolgáltató Központjának kerülnek továbbításra, ahol szociális munkások és önkéntesek együttműködve szervezik meg az ellátáshoz szükséges feladatokat.

A bejelentést megteheti maga az érintett vagy a megbízásából, képviseletében, érdekében eljáró más személy.

Az érintettnek a Szociális Központ, illetve a Humánszolgáltató Központ dolgozóival való első személyes találkozás alkalmával írásban kell nyilatkoznia, hogy a lakóhelyét vagy tartózkodási helyét – elengedhetetlenül szükséges esetet kivéve, például orvosi vizsgálat – nem hagyja el.

A segítő személyek az érintettel való személyes kontaktus esetén megfelelő védőfelszerelést (szájmaszk, kesztyű) használnak, a találkozás előtt kézfertőtlenítést végeznek.

A Humánszolgáltató Központ a szociális munkások munkájának segítéséhez az onkentes@szekszard.hu e-mail címen fogadja az önkéntesek jelentkezését. Önkéntesnek a 18. életévüket betöltött személyek jelentkezhetnek, a jelentkezést követően nyilatkozniuk kell az egészségi állapotukról, jelentkezésük elfogadásáról a Humánszolgáltató Központ vezetője dönt. Az önkéntesek fényképes igazolványt kapnak, melyet a munkavégzés során kötelesek folyamatosan maguknál tartani és kérésre felmutatni.

 

Ács Rezső polgármester

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük