KategóriaEgyéb kategória

Védekezik az ország a koronavírus-járvány ellen

A WHO a kínai Vuhanból elindult koronavírus-járvány miatt globális egészségügyi vészhelyzetekre kidolgozott protokollt léptetett életbe. Magyarországon a kormány felállította a járvány elleni védekezésért felelős Operatív Törzset. 

A fertőzés emberről emberre cseppfertőzéssel és a fertőzött váladékokkal történő direkt vagy indirekt kontaktussal terjed, a lappangási idő a jelenlegi adatok szerint átlag 7 nap (2-12 nap), a fertőzőképesség tartama nem ismert. Fontosabb tünetek: láz, köhögés, légzési nehezítettség, előfordulhat súlyos tüdőgyulladás, akut légzési elégtelenség, vérmérgezés és sokk.

Magyarországon eddig igazoltan beteg személy nincs. A Nemzeti Népegészségügyi Központ kötelezően betartandó eljárásrendet dolgozott ki a népegészségügyi hatóság és az egészségügyi szolgáltatók részére, továbbá a felsőoktatási intézmények számára a fertőzött területekről érkező hallgatók kapcsán. Az eljárásrend alapján minden betegellátó hely felkészült a koronavírussal fertőzött személyek fogadására és ellátására – egységes kritériumok alapján –, amennyiben koronavírus-fertőzés gyanúját állapítja meg. A gyanús páciens azonnali megfelelő kórházi elhelyezéséről és kezeléséről gondoskodnak, az esetek azonnal bejelentésre kerülnek, valamint a további – laboratóriumi – vizsgálatok megtörténnek. A népegészségügyi hatóság a koronavírussal fertőzött beteg személy környezetében a járványügyi vizsgálatot haladéktalanul megkezdi, és a vele szoros kontaktusban lévő személyek 14 napos járványügyi megfigyeléséről gondoskodik.

A fertőzés kialakulásának kockázata az alábbi egyszerű higiénés rendszabályok alkalmazásával csökkenthető!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük