KategóriaEgyéb kategória

Felkészülten várják az országos ellenőrzést

A Szekszárdi Szociális Központ négy bentlakásos idős otthonában állandó orvosi ügyelet, jelenlét biztosított, így a fővárosihoz hasonló eset nem következhet be – jelentette be a Mérey utcai otthonnál tartott sajtótájékoztatóján Ács Rezső polgármester.

Az idősellátottak kapcsán sok minden történt az elmúlt hetekben, az intézmények országos ellenőrzés előtt állnak, Szekszárdon nyugodtan várják a vizsgálatot. Az ágazatban dolgozók hivatásuknak tekintik a szolgálatot, otthonnak a telephelyet, így minden elismerést megérdemelnek azért a munkáért, amit az időskorúak ellátása terén végeznek – tette hozzá a polgármester a Mérey utcai idősotthonnál tartott sajtótájékoztatóján.

A védőfelszerelésekről Ács Rezső elmondta, kesztyűből közel négyezer pár, szájmaszkból 700, FFP-maszkból 200, lábzsákból 300, látogatói köpenyből pedig 60 darabot osztottak már ki a szociális ellátórendszerben, fertőtlenítőszerből eddig 18 liter fogyott a szekszárdi idősotthonokban.

A Szociális Központhoz tartozó négy idősotthonban március 8-tól határozatlan időre látogatási tilalom van érvényben – hangsúlyozta Rottenbacher Ádám igazgató. A tilalom ideje alatt az ellátottak nem látogathatók, illetve a lakók nem hagyhatják el az otthon területét. A dolgozóknak minden műszakba állás előtt nyilatkozatot kell kitölteniük az egészségügyi állapotukról, kötelesek felvenni a védőfelszereléseket. Az intézményvezető bízik benne, hogy a prevenciós munka sikeres lesz, hiszen folyamatosan monitorozzák lakóikat, naponta kétszer mérik a testhőmérsékletüket. Kiemelt figyelmet fordítanak a felső légúti megbetegedések megelőzésére, koronavírusra utaló tünetekkel eddig nem találkoztak. Az igazgató megjegyezte, az idősebb korosztály tagjai Skype-on tartják a kapcsolatot a hozzátartozókkal, és egyelőre türelmesen viselik a helyzetet. A személyes gondoskodást nyújtó szociális intézményekbe most egyetlen esetben léphet be családtag: a végstádiumban lévő, haldokló ellátott látogatása jelent kivételt, ezt kívánja a humanitás és az emberség.

A Szociális Központ a higiénés szabályok betartásával 262 fő hatvanöt év feletti idősnek biztosítja az ebédet házhozszállítással. Ács Rezső elmondta, hogy az önkormányzat napi szinten már 365 gyereknek szállít ebédet.

A polgármester kitért arra is, hogy a szekszárdi önkormányzat segítségnyújtás céljából már 183 időskorúval áll folyamatos kapcsolatban. Ezt a tevékenységet alapvetően a Humánszolgáltató Központ dolgozói végzik, viszont a bevásárlásba, gyógyszerkiváltásba, illetve postai befizetésbe immár 32 szerződött önkéntes is besegít.

A tájékoztatón elhangzott, hogy a város által indított veszélyhelyzeti adományszámlára már 1,5 millió forint gyűlt össze, a legnagyobb utalás 500 ezer forint volt, melyet egy helyi vállalkozás adott, viszont több magánszemély is adakozott többezres tételekkel.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük